14 вида древнохристиянски кръстa

Днес всеки православен християнин носи кръст. Това не е просто знак, който показва нашата вяра и религия, a е символ на Божията победа над злото и смъртта. Кръстът ни напомня за жертвата, която Бог е направил за нашето спасение.

Може би осмоконечният православен кръст ни е най-обикновен и познат. Но има и много други варианти на кръста, известни в православната традиция.

Нека видим кои са те:

1. Египетският йероглиф “Anch”



От първите векове на християнството хората използват египетския йероглиф „Anch“ като символ на кръста, защото той е имал подобна форма. Значението на „Anch“ е „живот“. „Аз съм възкресението и животът“ (Йоан, 11:25).


2. Кръст-котва



В Посланието си към евреите апостол Павел казва: „Та чрез две неизменни неща, в които не е възможно Бог да излъже, да имаме твърда утеха ние, които прибягнахме да се хванем о предстоящата нам надежда, която за душата ни е като непоклатна и яка котва и която влиза най-вътре, зад завесата“ (Евр. 6:18-19). Тази котва от надежда е Кръстът. Понеже котвата прилича на кръст, тя се превърнала в символ на надежда за спасение и вечен живот. Според книгата „Християнските символи“ от Алексей Уваров, известен археолог, в някои древни римски пещери били открити плочи без никакви надписи, но със символи на котва.


3. Кръст "Лоза"



Както Христос е казал: „Аз съм истинската лоза и Моят Отец е лозарят“ (Йоан 15: 1).
Символиката в този кръст на лозата е връзка и със Светата Евхаристия.


4. Кръст "Т"



В Римската империя престъпниците са разпвани върху специални египетски кръстове. Тези кръстове приличат по форма на буквата „Т“. Свети Димитрий Ростовски пише, че светият пророк Езекиил имал видение, в което  видял, че Божият Ангел маркирал хората от Ерусалим с буква „Тау“, за да ги предпази от опасност (Езекиил 9:4). Според традицията Свети Антоний Велики е носил Тау-кръст на дрехите си.


5. Монограм “Пастирската тояга на Христос”



В римските катакомби, археолози намират няколко подобни изображения, където пастирска гега пресича вертикално буквата „X“, която е първата буква от името на Христос на гръцки език, така че заедно те образуват монограма на Спасителя, Христос Добрият Пастир.


6. Кръст с полу-луна



В Книга Откровение на св. ап. и ев. Йоан пише следното: „И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете ѝ – месечината“(Откр.12: 1). Светите отци казват, че в този случай луната символизира баптистерията, в която е кръстена Църквата. Други значения на полу-луната са люлката във Витлеем, дискосът с Тялото Христово. Също така символизира кораба на Църквата, воден от Христос, и котвата на надежда, дарена ни от Христос.


7. Кръст Ботонии



В Русия този вид кръст е бил използван при правенето на напрестолни кръстове по-често, отколкото всеки друг вид.
Можете да видите такъв кръст на различни руски държавни символи и градски гербове.


8. Кръст с листенца



В църковното визуално изкуство често можем да намерим кръстовете с листенца. Например можем да видим този тип кръст върху омофора на св. Григорий Неокесарийски, изобразен на мозайките в катедралата „Света София“ в Киев.


9. Кръст с капки



Четирите капки по ръбовете на кръста символизират капките Христова кръв, паднали на Кръста по време на разпването му.


10. Кръст на апостол Андрей



От 2-ри век гръцката буква „X“ е използвана в различни монограми. Не само защото това е първата буква от името на Христос, но и защото св. апостол Андрей бил разпнат на такъв кръст. Ето защо тя се нарича кръст на Свети Андрей. През 18-ти век император Петър Велики искал да подчертае религиозната разлика между православна Русия и Запада. Затова той поставя кръста на Свети Андрей върху руската държавна емблема на собствения си печат и върху знамето на руската флота.


11. Кръст с пресечки



Този вид кръст е широко използван в църковните украси, богослужебни предмети и върху одеждите на духовенството – особено върху омофорите на св. Трисветители.


12. “Гръцки” кръст или древен руски “Корсунов” кръст



Според преданието светият княз Владимир е бил кръстен в град Корсун. Той донесъл един „Корсунски“ кръст от там и го оставил на брега на река Днепър в Киев. Кръстът и сега се пази в катедралата „Света София“ в Киев. Той е изсечен върху мраморната плоча на гроба на княз Ярослав, синът на свети Владимир.  Доста често този кръст се вписва във вътрешността на кръг, който символизира вечността.


13. Кръст “Константинския монограм”



В книгата „Животът на Свети Константин“, Евсевий Кесарийски, известен църковен историк, описва съня, в който св. имп. Константин видял този знак в небето. Тогава Христос му се явил и му наредил да направи същия знак, за да защити своя народ от врагове. Константин се подчинил и го създал. Така този Христограм съдържа първите две букви от името Христос - „Х“ и „Р“, които се пресичат.


14. Катакомбен кръст или “Знакът на победата”



Архимандрит Гавриил пише, че в древните катакомби и по различни древни паметници, четириконечните кръстове са най-често изобразяваните. Този вид кръст станал още по-важен за християните, когато Самият Бог го показал в небето. На 28 октомври 312 г. св. император Константин е щял да се изправи в битка срещу римския император Максенций. Преди победоносната борба, царят видял четириконечния кръст в небето с надпис „ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ“ („С този знак ще победиш“).


Източник: Добротолюбие